Många av oss glömmer att underhålla våra hjärnor ordentligt. Det kan vara lätt att slå på autopiloten och fastna framför Tv:n i ett par timmar. Ibland kan det vara bra att få klura lite också. Låt din hjärna få arbeta lite extra genom att ge den några lite svårare arbetsuppgifter än normalt. Det finns många bra sätt att aktivera din hjärna på. Du kan bland annat läsa, lösa gåtor, lägga ett pussel eller spela memoryspel. Det är bara ett par exempel på aktiviteter som kan stimulera din hjärna. Vilken aktivitet man väljer spelar inte så stor roll, bara man ser till att stimulera sin hjärna lite då och då. Slå av autopiloten en stund.
Välj en aktivitet som du tycker passar just dig. Gör den till en del av din vardagsrutin, och se till att öva hjärnan lite varje dag. Ge hjärngympan en ärlig chans. Du kommer garanterat att märka en förbättring av både dittminne och din koncentrationsförmåga.

 

Läs mycket

Forskning visar att de flesta av oss har nytta av att läsa mycket. Läsning är inte bara ett utmärkt sätt att varva ner på. Det är även riktigt bra för att hålla din hjärna aktiverad. De säger att man helst ska läsa minst en bok i månaden. Om man läser mycket och ofta, kan man drastiskt förbättra sitt minne. Läsning påstås även förhindra förfallet av ditt minne när du åldras. Så du kan njuta av ett par timmar i soffan med en bra bok med gott samvete.

Du behöver inte alltid läsa en hel bok för att träna upp din hjärna. Det kan räcka med att till exempel lösa gåtor.

Försök att verkligen läsa en fysisk bok eller en e-bok med text när du läser. Ljudböcker är bra när du vill ha något att lyssna på när du gör dina vardagssysslor. Om du vill träna upp din hjärna är det bättre att läsa själv. Det är speciellt bra för dig som inte är så van att läsa själv. När du läser en text själv, kan du lätt gå tillbaka och läsa om en mening. Det gör att du som läser själv kan få en helt annan läsupplevelse än någon som lyssnar på en ljudbok. När man lyssnar på ljudböcker, kan det vara lätt att man slutar fokusera på att lyssna. Då kanske man missar någon viktig detalj, speciellt om man inte orkar gå tillbaka och höra vad berättarrösten sa.

 

Kluriga gåtor

 

Gåtor kan verkligen kicka igång hjärnan och tänkandet. Om du letar efter kluriga och roliga gåtor, ska du klicka på länken här: https://de-roliga-skamt.se/gaator/ Där hittar du mängder av gåtor som du kan försöka lista ut.
Gåtor kan verkligen få dig att tänka till ordentligt. Det finns många olika typer av gåtor, och de kan se olika ut beroende på vart i världen de kommer ifrån. Det finns även gåtor som är mer internationella, och som ser likadana ut i hela världen. Gåtornas värld är en spännande värld.